Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Azory - přelet nad jestřábími ostrovy

Daleko v Atlantském oceánu je rozeseto devět původně vulkanických ostrovů, které vynikají úžasnou krajinou, bohatou faunou a poklidným životem. Jde o Azorské ostrovy, které sice patří Portugalsku, ale jsou od něj vzdáleny dlouhých 1300 km, tedy asi dvě hodiny letu z metropole Lisabonu.

I přes svou značnou vzdálenost od evropské pevniny se ostrovy v posledních letech staly vyhledávanou turistickou destinací. Ostrovy jsou totiž rájem pro turistiku, vodní sporty, ale samozřejmě také pro relaxaci u moře. Na Azorských ostrovech můžete vyzkoušet také plavbu na lodích nebo na kajacích, jízdu na koni, horolezectví, cyklistiku, paragliding nebo golf. Přesto se jim stále daří unikat od masového turismu, chybí zde velká rekreační střediska, jaká známe z evropských přímořských oblastí. Možná je to také tím, že na ostrovech najdete jen několik pláží a panuje zde nestálé a často vlhké podnebí. Život zde proto zůstává příjemně civilizovaný, ale neuspěchaný. Každý, kdo už Azory někdy navštívil, si je doslova zamiloval, člověk se zde totiž dokáže krásně odpoutat od každodenních starostí a shonu.

O objevení souostroví se zasloužili v roce 1427 Portugalci, kteří je pojmenovali podle poletujících jestřábů „açores“. Později se sice ukázalo, že nešlo o jestřáby, ale o káňata – název už se však nezměnil. V průběhu 15. a 16. století sem připluli první kolonisté z Portugalska a Flander, kteří sebou přivezli skot, kukuřici a vinnou révu. Přístavy na ostrovech prosperovaly díky obchodu s Novým světem, v 19. století se pak Azory staly zastávkou amerických velrybářských lodí. Během 20. století zde byly vybudovány meteorologické stanice, vojenské letecké základny a stanice transatlantických kabelových společností. Na ostrovech dnes žije okolo 250 tisíc obyvatel, jejichž zdrojem obživy je lov ryb, chov dobytka a provoz mléčných farem. Jejich pohostinnost snad nezná hranic, na turisty jsou velmi milí a usměvaví. Většina ze zdejších obyvatel se snaží dodržovat místní zvyky a tradice.


Foto: São Miguel    Autor: Francis Larrede

Pro Azory je typická především bujná vegetace s exotickými květinami, tropické ovoce, fascinující vodní svět a zelené hory lákající k turistice. Ostrovy vznikly již před 20 milióny let vulkanickou činností, která vytvořila fascinující scenérie s propadlými krátery, připomínající měsíční krajinu. Hory a poklidná údolí s bujnou vegetací, úžasná jezera v místech sopečných kráterů, vroucí prameny a gejzíry, impozantní vrcholky i tajemné jeskyně - to vše kontrastuje se zdejšími kultivovanými políčky a dává souostroví neopakovatelný krajinný ráz. Místní vláda se stará o ochranu ekosystému, proto na ostrovech vzniklo již několik přírodních rezervací, chráněných krajinných oblastí a parků. Teplota na ostrovech je celoročně subtropická, oblast je totiž ovlivňována teplým Golfským proudem. Největším zážitkem pro návštěvníky ostrovů je možnost pozorování velryb a delfínů v jejich přirozeném prostředí.
Ostrovy se rozkládají v Atlantiku v délce 650 kilometrů a dělí se na tři skupiny. Na východě se nachází dva ostrovy Santa Maria a São Miguel, druhou a centrální skupinu tvoří 5 ostrovů - Faial, Terceira, Sao Jorge, Graciosa a Pico. Třetí skupinou jsou pak dva odlehlé ostrovy Flores a Corvo. Na ostrovech Sao Miguel, Faial a Terceira jsou mezinárodní letiště a místní letecká společnost zajišťuje spojení se všemi ostrovy.

São Miguel je s rozlohou 793 km2 největším v celém azorském souostroví. Žije zde okolo 140 tisíc obyvatel, z čehož 30 000 v hlavním městě Ponta Delgada. Má hornatý povrch a ve střední části ostrova se táhne pruh sopečných hor, které dosahují výšek maximálně 1100 metrů nad mořem. Tyto hory zadržují oblačnost a tím zajišťují ostrovu vlhké a přívětivé klima. Naleznete zde několik vulkánů se sopečnými jezery, termální prameny, bohatou vegetaci a 2 golfová hřiště s úžasným výhledem na moře. Právě na São Miguel se nachází Ohnivé jezero, které vzniklo v 16. století a je jedním z nejatraktivnějších míst. Na první pohled upoutá také kráter s jezery Caldeira das Sete Cidades. Na ostrově se nachází celá řada měst a městeček s bohatou historií. Důkazem je množství památek, od kostelů přes kaple, kláštery až po paláce.

Metropole ostrova i celého souostroví, Ponta Delgada, je správním střediskem, sídlem vlády a univerzity. Rovněž je ideálním výchozím bodem pro celodenní výlety na pobřeží i do vnitrozemí. Město bylo v 16. století opevněno, protože ho sužovaly nájezdy korzárů. V 18. a 19. století zbohatlo, důkazem jsou četné stavby v historickém srdci města. Nejzajímavějším místem je centrální náměstí plné barů a příjemných hospůdek, ale za zmínku stojí také klášter Nossa Senhora da Esperanca. V 16. století mu papež Pavel III. daroval sochu Cristo dos Milagres, k níž dnes míří davy poutníků.

Druhým největším městem ostrova je Ribeira Grand, které turisty uchvátí domy z 16. století. Zajímavé je také lázeňské městečko Furnas, kde můžete obdivovat geotermální aktivity. Kolem města jsou totiž roztroušeny gejzíry a horká bublající vřídla. Kdo má zájem, může ochutnat vodu z léčivých pramenů nebo si dát koupel v teplých léčebných bazénech.

Santa Maria je malý ostrůvek, který není téměř turisticky využíván. Možná právě proto se může pochlubit rozmanitou krajinou, nedotčenou přírodou, písečnými plážemi a díky umístění na jihu také nejteplejším podnebím ze všech Azorských ostrovů. Pobřeží ostrova je charakteristické svými nádhernými hlubokými zálivy, z nichž některé jsou olemované vinicemi, jiné plážemi s bílým pískem.

Správním střediskem ostrova je Vila do Porto s klášterem Santo António. Jde vlastně o jednu dlouhou ulici lemovanou domky, která končí v malém přístavu. Území ostrova je rozděleno na dvě části: východní hornatá oblast s hlubokými údolími a bohatou vegetací kontrastuje velkými travinami pokrytými rovinami na západě. Nejvyšším vrcholem je Pico Alto dosahující nadmořské výšky 590 metrů. Na ostrově můžete navštívit rybářské městečko Anjos, kterému dominuje socha Kryštofa Kolumba. Prohlédněte si také bílou kapli Mae de Deus, která je nejstarší na Azorách. Krásnou památku ukrývá také vesnice Santo Espírito – kostel Nossa Senhora da Purificação má nádhernou barokní fasádu zdobenou černým bazaltem, což vypadá opravdu úžasně.

Terceira znamená portugalsky „třetí“. Jak už název napovídá, byl tento ostrov objeven jako třetí v pořadí. Zároveň je však svou rozlohou 381 km2 třetím největším Azorským ostrovem. Pro povrch ostrova jsou typické krátery s četnými jezírky. Nejvyšším bod najdete v pohoří Serra de Santa Barbara, jeden osamělý kráter tam dosahuje výšky 1022 metrů. Z hospodářského hlediska je Terceira nejvýznamnějším ostrovem Azor, právě zde se v minulosti pěstovalo obilí a barvířské rostliny. Ve vnitrozemí převažují zelené pastviny, zatímco na pobřeží spatříte jen neúrodné plochy černého čediče. Terceira nabízí dobré podmínky pro vodní sporty a pěší turistiku. Nezbytná je návštěva kaldery Cuilherme Moniz, největšího sopečného kráteru na Azorech. Na ostrově je řada zajímavých jeskyní, z nichž nejznámější je Algar do Carvao.


Foto: Terceira, Monte Brasi   Autor: Francisco  Antunes

Na Terceiře dnes žije okolo 56 tisíc lidí, z nichž většina obývá dvě největší města. Pod mohutnou horou Monte Brasil se rozkládá město a významný přístav Angra do Heroísmo, jehož historické centrum bylo zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Město je nejstarším na Azorech, jeho historie sahá až do roku 1534. Město mělo strategickou polohu, po více jak 300 let bylo významnou zastávkou pro lodě brázdící cestu Atlantikem mezi Evropou, Amerikou a Afrikou. Dnes je Angra do Heroísmo centrem veškerého kulturního dění na ostrově. Přestože bylo v roce 1980 postiženo velmi silným zemětřesením, podařilo se dochovat řadu vzácných památek nejen z období kolonialismu. Za návštěvu stojí zejména pevnost Sao Sebastiăo z 16. století, katedrála, aréna pro býčí zápasy, palác kapitánů či místní kostely. Starobylý klášter Sao Francisco je dnes domovem městského muzea, kde se návštěvníci dozvědí vše o dějinách ostrova Terceira i celého souostroví.

V Angra do Heroísmo můžete přijít k zajímavému adrenalinovému zážitku. Pravidelně se zde konají slavnosti portugalské tourady, kdy se do městských ulic vypustí stádo agresivních býků. Místní podoba býčích zápasů se však od proslulého běhu býků San Fermin ulicemi severošpanělské Pamplony značně liší. Azorská "tourada a corda" je zápas s býkem na provaze. Býk je pevně přivázán k lanu, které drží skupinky lidí, zatímco ostatní lidé ho dráždí deštníky. Druhým největším městem ostrova je Praia da Vitória s důležitým přístavem.

Ostrov Graciosa patří k těm nejklidnějším na Azorech, je posetý malými bílými větrnými mlýny a možná proto získal přezdívku Bílý ostrov. Ostrov není příliš hornatý, ale na jeho jižním výběžku se tyčí 402 metrů vysoká sopka se 1,6 kilometru širokým kráterem. Celý ostrov je posetý sytě zelenými pastvinami, lesy a vinohrady. Zídky z červeného kamene pak oddělují jednotlivá soukromá políčka.

Správním střediskem ostrova je městečko Santa Cruz da Graciosa, které je propleteno úzkými starobylými uličkami. Turisté zde naleznou mnoho zajímavých památek, historické domy a také malé Etnografické muzeum. Snad největší atrakcí ostrova je vulkán Furna de Enxofre, na jehož dně se nachází obrovská jeskyně s hlubokým sirným jezerem. Návštěvníci se mohou vypravit po žebříku přímo do kráteru, ti méně odvážní pak na jeho okraj, odkud se naskýtá nádherný výhled na celý ostrov.

Úzký a hornatý ostrov São Jorge je jednou velkou sopkou, která vyhasla teprve nedávno. Žije zde asi 10 tisíc obyvatel, většina osad se rozkládá na jižním pobřeží. Hlavními obydlenými centry ostrova jsou Velas a Calheta s krásně upravenými domy. Město Velas je také důležitým rybářským přístavem, ale k vidění jsou zde i honosná panská sídla, kostel S. Jorge ze 17. století, kostel Nossa Senhora da Conceiçăo, barokní radnice a hradby z 18. století. Unikátním místem ostrova je Faja da Caldeira do Santo Cristo s podmořskou jeskyní a jezerem. Nejvyšší vrchol ostrova Pico da Esperanca převyšuje krajinu o 1000 metrů a je místem, odkud je možné pozorovat celý ostrov Sao Jorge.

Jižně od São Jorge leží ostrov Pico, který je znám především pro své kvalitní víno a skvělé možnosti pozorování velryb. Vinohradnická kultura na ostrově Pico byla zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Na ostrově se nachází nejvyšší portugalský vrchol Alto de Pico, který dosahuje výšky 2351 metrů nad mořem. Tento impozantní sopečný kužel je od prosince do dubna zasněžený. Poslední erupce nastala v roce 1963, ale cesty, kudy tekla láva, jsou však stále znatelné. Na ostrově žije asi 15 tisíc stálých obyvatel, správním střediskem je Madalena.

Faial nebo také „Modrý ostrov“ dostal své jméno díky hojně se vyskytujícím hortenziím, které jej během června a července pokryjí doslova pestrobarevným kobercem. Ostrov se svým jedinečným přístavem je důležitou zastávkou téměř všech lodí, plujících z Ameriky do Evropy, a taktéž výletních prázdninových jachet známých světových celebrit. Hlavní město Horta proslavil přístav jachet, mnohými považovaný za světově nejdůležitější oceánský přístav. Velké soustředění mezinárodních lodí a samozřejmě návštěvníků různých národností vytváří ve Faialu skutečně kosmopolitní prostředí.


Foto: Faial    Autor: 23dingenvoormusea

Na západním pobřeží ostrova se roku 1957 vynořil impozantní vulkán Vulcao dos Campelinhos, který není možné při návštěvě ostrova vynechat. Na jih od hlavního města se zvedá zase vrchol sopky Esplamaca se zeleným kráterem Caldeira do Cabeco Gordo. Milovníci přírody budou nadšeni také z kráterových jeskyní na Costa da Feteira.

Flores je ostrovem květin, může se pyšnit oceněním „největší přírodní rezervace primitivní flóry“. Vnitrozemí je pestré a barevné, pohoří se střídají s údolími, říčky s jezírky. Podél pobřeží se táhnou pásma zelených úbočí, která se střídají s ostře řezanými zátokami a malebnými vesničkami směle vystavěnými na vysokých útesech. Snad všude roste hustá a různorodá vegetace, především ale modré hortenzie. Na Floresu žije okolo 4 tisíc obyvatel, hlavními centry jsou městečka Santa Cruz a Lajes. Turisté mohou na ostrově vidět pozůstatky starých kamenných mlýnů. Nejvyšší horou ostrova Flores je s výškou 914 metrů Morro Alto, odkud se naskýtá panoramatický výhled na okolí. V centrální části ostrova najdete celkem 7 jezer (Lagoa Funda, Branca, Seca, Rasa, Comprida, Lomba a Funda das Lajes), které dohromady vytváří kouzelnou krajinu kombinace vodního a suchozemského světa.

Posledním a nejmenším ze všech azorských ostrovů je Corvo, kam se dostanete jedině lodí z ostrova Faial. Na ostrově žije celkem jen asi 400 lidí, z toho převážná většina v osadě Vila Nova. Při procházce úzkými dlážděnými uličkami narazíte na kostel Nossa Senhora dos Milagres. Na ostrově panuje opravdu poklidná atmosféra a dá se považovat za nedotčený ráj na zemi. Na celém ostrově slouží jeden policista a místními ulicemi se prohání pouhé dva taxíky. Hlavním turistickým lákadlem je vulkanický kráter Lagoa do Caldeirão se dvěma jezírky.

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Fatima, město zázraků
Portugalská Leiria
Alcobaca - monumentální gotická krása
Ostrov Madeira
Viana do Castelo - daleko od turistických davů...

Článek byl zobrazen 10 260 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko