Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Viana do Castelo - daleko od turistických davů...

Viana do Castelo bývala svého času největším portugalským přístavem. Dnes si žije toto malebné město svým poklidným přímořským životem a s otevřenou náručí vítá všechny, kdo sem zabloudí, aby objevili jeho kouzlo.

Viana do Castelo nepatří k místům, jejihž jméno by našincům něco říkalo. Pro Portugalsko ale bývalo stejně významné jako Lisabon či Porto, od kterého je vzdálené pouhých šedesát kilometrů severně. Viana, jak ji místní zkráceně říkají, leží na pobřeží Atlantiku, v místě ústí malebné řeky Limy. Je součástí regionu Minho, nazvaného podle stejnojmenné řeky, která zde vytváří přirozenou hranici mezi Portugalskem a Španělskem. Ve městě žije asi 25 tisíc obyvatel, je zde množství historických památek a taky pláže pro milovníky letního koupání.

Viana do Castelo stojí na místě římského města Diana, k nejstarším obyvatelům této oblasti ale patřili již Keltové. Předchůdci dnešních Portugalců se zde usadili v 9. století a založili malou rybářskou vesnici Viana da Foz do Lima, současný název města pochází až z 19. století. Původní vesnice byla častým terčem pirátů, obrat nastal teprve roku 1258, kdy Vianu navštívil tehdejší král a povýšil ji na město. Malá rybářská vesnice se rychle změnila na velký obchodní přístav, ze kterého vyplouvaly lodě do celého světa. Viana byla dlouhá léta největším portugalským přístavem, svůj největší rozvoj zaznamenala v 15. a 16. století, kdy žila výrobou lodí pro zámořské objevitelské výpravy.


Autor: Am

Díky obchodům s Brazílií město rychle bohatlo, což se projevilo mimo jiné i ve výstavbě  renesančních a barokních paláců, z nichž mnohé zde stojí dodnes. Význam přístavu zanikl s přesunem vývozu portského vína, někdejší slávu dnes připomínají loděnice a vysloužilá loď Gil Eannes. Kdysi nemocniční loď, sloužící rybářům lovící tresky u břehů Kanady, je dnes z části přeměněná na mládežnický hostel a zbytek je přístupný veřejnosti.

Do starých časů vás zavede procházka malebným historickým centrem, kterému vévodí náměstí Praca da Republica, lemované honosnými budovami. Největší pozornost poutá bývalá radnice s gotickými oblouky, renesanční palác Misericórdia a kašna z poloviny 16. století. Z náměstí lehce zabloudíte do některé z mnoha klikatých a úzkých uliček, které mají díky původním malým domkům svůj neopakovatelný půvab.

K zajímavostem Viany do Castelo patří mnoho kostelů, jejichž věže vytvářejí nezaměnitelné panorama města. K nejstarším z nich patří gotická katedrála z 15. století. Vynechat byste neměli ani návštěvu Templo de Sagrado Coração de Jesus na vrchu Monte de Santa Luzia. Na kopec nad městem můžete vystoupat po svých romantickou procházkou nebo se můžete nechat vyvést pozemní lanovkou, která vyjíždí od místního nádraží. Chrám svatého srdce Ježíšova byl postaven v první polovině 20. století a chcete-li, dostanete se až na jeho špičku! Do věže vás vyveze výtah a poslední úsek dojdete uzounkou chodbičkou, odměnou za dlouho cestu nahoru je krásný výhled na město, údolí řeky Lima a široké pobřeží Atlantiku. Kousek za kostelem jsou odkryté vykopávky keltského sídliště ze 4. století př. n. l. „Citania de Santa Luzia“.


Autor: Am

Vedle památek je Viana do Castelo také městem lidových tradic a folklóru. Typické jsou řemeslné výrobky v barvě místních krojů, které si můžete koupit v půvabných malých obchůdcích po celém městě. K tradicím města patří také romantické projížďky na loďkách po řece Limě nebo časté lidové slavnosti v ulicích. Koloryt Viany dotváří také několik pláží. Ty na pobřeží Atlantiku jsou určeny spíše pro dobrodružnější a otužilejší povahy, neboť časté vlny, nepříjemný vítr a velký rozdíl mezi vodní hladinou za přílivu a odlivu neslibují zrovna pohodové plavání. Naštěstí asi půl kilometru od centra, na pravém břehu řeky Limy, najdete malebnou pláž Praia da Argacosa, chráněnou před chladným větrem a divokými vlnami.

Cestovní kanceláře oblast Viany do Castelo zpravidla opomíjejí, což má své výhody i nevýhody. Musíte se sem dopravit buď vlastním vozem nebo veřejnou dopravou, odměnou vám ale bude poklidná a nezapomenutelná dovolená, díky které se vám Portugalsko zaryje hluboko do srdce.

-luk-

Článek byl zobrazen 4 530 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko