Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alcobaca - monumentální gotická krása

Klášter Alcobaca patří k nejstarším gotickým památkám v Portugalsku a pyšní se největším gotickým kostelem v zemi. Impozantní stavba z 12. století je již několik let pod ochranou Světového kulturního dědictví UNESCO.

Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça neboli klášter Panny Marie najdete na hlavním náměstí městečka Alcobaca ve středním Portugalsku, vzdáleném sto kilometrů severně od hlavního města Lisabonu. Rozsáhlou stavbu tvoří klášter a kostel, který má podélně rovných 106 metrů. Společně zabírají celou jednu stranu náměstí a v měřítku nevelkého města působí trochu nepatřičně. Starobylé městečko Alcobaca leží při soutoku řek Alcoa a Baça. Kromě kláštera je známé výrobou užité i ozdobné keramiky s tradičními modrými ornamenty, a také jako středisko obchodu s ovocem a vínem.

Klášter tu nechal v roce 1153 postavit portugalský král Alfonso I. na oslavu vítězství nad Maury v bitvě u Santarému. Založil jej řád Cisterciánů, který do Portugalska přesídlil z francouzského Clairvaux. Rozsáhlý komplex budov vyjadřoval ve své době sílu a moc tohoto řádu. V dobách největší slávy v Alcobace přebývalo až 999 mnichů, kteří se věnovali nejrůznějším profesím - vyučování, hrnčířství, sochařství nebo zemědělství.

Hlavním vstupem z malebného náměstí vejdete přímo do ohromného klášterního kostela. Z jeho  původní fasády můžete dnes obdivovat pouze portál a růžice, všechno ostatní bylo přestavěno v 17. a 18. století. V ústřední nice jsou sochy sv. Benedikta a sv. Bernarda, čtyř Ctností a Panny Marie Alcobaçské ze 17. století. Sochy portugalských králů až po Josefa I. a gotickou Madonu s dítětem vytvořili sami klášterní umělci.

Prostorná loď s křížovou klenbou a mocnými pilíři ukrývá hrobky portugalských králů. V křížení stojí za pozornost hrobky Inês de Castro a Dona Pedra ze 14. století. Pedro I. byl portugalským králem a Inês Kastilská byla původně jeho milenkou a později i manželkou. O jejich nesmrtelné lásce se už po staletí vyprávějí příběhy... Jak to tak bývalo, Pedro se ženil na přání svého otce „z rozumu“ a vzal si španělskou princeznu. Mladý princ se však zamiloval do její dvorní dámy Inês. Když jeho žena zemřela, chtěl se Pedro oženit s Inês. Portugalská šlechta v čele s jeho královským otcem však nechala Inês zavraždit z obavy možného vlivu Kastilie v Portugalsku, který by mohla sňatkem získat.  Když se však o několik let později stal Pedro králem, trval na sňatku. A tak bylo tělo Inês exhumováno a Pedro si ji skutečně vzal za ženu. I když lze o platnosti takového sňatku spekulovat... Dnes jsou milenci pohřbeni naproti sobě tak, aby až při vzkříšení vstanou, uviděli jeden druhého. Jejich krásně zdobené hrobky jsou bohužel poničené, ale stále nádherné.

Kolem kostelního kůru je rozlehlé triforium, ze kterého se vychází krásnými portály s manuelskou výzdobou ze 16. století. Zvlášť ceněná je i zdejší křížová chodba „Claustro do Silêncio“ (chodba ticha) ze 14. století, která vyniká jednoduchostí a elegancí sloupů a oblouků. Horní patro kostela přistavěli v 16. století Diego a Jan Kastilští. Klenbu kapitulní síně, ústící na východní galerii, nesou jemné sloupy, schodiště vede do prostorné gotické síně - ložnice mnichů (dormitáře). V Královské síni z 18. století si můžete na kachlíkovýém frýzu prohlédnout obázky ze založení kláštera.  Nejpozoruhodnější částí kláštera je však bezesporu velkolepá kuchyně a refrektář, kde se připravovalo jídlo pro všechny zdejší obyvatele. Místnost je osmnáct metrů vysoká a jen komín ohromuje svými vnitřními rozměry tři krát pět metrů! Jsou tady například obří krby a korýtko, které přivádělo do kuchyně vodu a ryby! Neméně pozoruhodná je i umývárna (lavabo) z 16. století. Nejen tyto rozmařilosti dokazují, že klášter byl v době své největší slávy synonymem bohatství a blahobytu.

Alcobaca není kromě kláštera zvlášť zajímavá. Půvabné je bezprostřední okolí kláštera s četnými obchůdky se suvenýry, vínem nebo keramikou. Z turistických cílů tu stojí za pozornost snad už jen muzeum vína a trosky bývalého hradu, odkud je hezký pohled na klášter.

Výlet do Alcobacy je vhodný například z Lisabonu, odkud sem jezdí několikrát denně autobus. Dobré spojení je i z nedalekých měst Leiria, Batalha nebo Coimbry, které určitě také stojí za návštěvu. Ve městě je dostatek restaurací, hospůdek i kaváren. Ubytování se nabízí především v rodinných penzionech nebo menších hotelech.

Autor: -luk-

Článek byl zobrazen 8 857 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko