Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Óbidos - kouzelné městečko s hradem

Ve středním Portugalsku se na vyvýšenině rozkládá kouzelné městečko Óbidos, které je charakteristické svými bílými domky a starověkým opevněním s cimbuřím. Město nedávno prošlo rekonstrukcí a je tak celé chráněno jako malebná pamětihodnost. U turistů se těší velké oblibě.

ZÁJEZDY DO PORTUGALSKA NA SVĚTADÍLECH

Historie Óbidos sahá až do roku 1282, kdy tuto vesničku dostala Isabela Aragonská jako svatební dar od svého manžela dona Dinise. Od té doby Óbidos jen vzkvétal a pyšnil se důležitým přístavem. V 16. století však byla místní řeka zanesena bahnem a tím město ztratilo svůj strategický význam. 

Do města se vstupuje jižní bránou Porta da Vila, jejíž interiér zdobí dlaždice z 18. století. Hlavní nákupní ulicí je Rua Direita, která ústí na náměstí Praca de Santa Maria. Na něm se nachází manuelský pranýř „pelourinho“ dekorovaný rybářskou sítí a emblémem dony Leonor, manželky Jana II. Tento emblém si dona vybrala, aby uctila čest rybářů, kteří se marně snažili zachránit jejího syna. 

Naproti pranýři stojí kostel Santa Maria, který je ozdoben pouze jednoduchým renesančním portálem. Právě v tomto kostele se Alfons V. oženil se svou sestřenicí Isabel. Bylo mu deset a jí pouhých osm let. Také interiér kostela si udržuje jednoduchost, prohlédnout si zde můžete jen malovaný dřevěný strop a dlaždice azulejos ze 17. století. Retábl v kněžišti zobrazuje „Mystický sňatek sv. Kateřiny“ z roku 1661, který je dílem Josefy de Óbidosové. Tato umělkyně strávila většinu života v Óbidosu a je pochována v kostele São Pedro na náměstí Largo de São Pedro. Její díla jsou vystavena také v Museu Municipal. 

Městu vévodí hrad, který nechal přestavět Afonso Henriques poté, co město v roce 1148 dobyl od Maurů. Další rekonstrukci podstoupil hrad po zemětřesení v roce 1755. Dnes se v něm nachází velmi luxusní pokoje pro turisty. Projít se můžete po strážní pěšince na hradbách, které chrání historické jádro města. Během procházky však dávejte dobrý pozor, kam šlapete. Hradby nejsou většinou chráněny zábradlím a pod nimi se nachází několikametrová propast. Navíc zde od podzimních měsíců fouká silný vítr. Z hradu se můžete pokochat nádherným výhledem na střechy města. Vstup do hradního areálu je zcela zdarma.

Nabídka obchůdků se suvenýry je v Óbidos téměř stejná jako ve všech dalších portugalských městech. Prodává se zde hlavně portské, keramické dlaždice a všudypřítomní portugalští kohouti ať už v podobě figurek či zátek na víno.

V blízkosti města se nachází barokní svatyně Santuário do Senhor da Pedra. S její výstavbou se začalo v roce 1740 podle šestiúhelníkového plánu. Na oltáři je umístěn raně křesťanský kamenný krucifix, který je velmi ceněným dílem. 

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Faro - perla Algarve 
Évora - studentské a turistické centrum 
Sao Miguel - ostrov plný zeleně 
Peniche - městečko na pobřeží Atlantiku 
Aveiro - město kanálů 

Článek byl zobrazen 9 073 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko