Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Portugalská Leiria

Portugalské město Leiria má dlouhou a bohatou historii, pozornost turistů ale přitáhlo teprve v roce 2004, kdy hostilo fotbalové mistrovství Evropy. Monumentální stadión ale rozhodně není jediným místním lákladlem...

Leiria je středně velké město ve stejnojmenném portugalském regionu, žije v ní přibližně čtyřicet pět tisíc lidí. Oblast se rozkládá v západní části země, při pobřeží Atlantiku. Město Leiria najdete  zhruba v půli cesty mezi přístavním Portem a hlavním městem Lisabonem.

Leiria jako celek není nijak zvlášť malebná, romantický ráz ji dodává řeka Lis a působivý středověký hrad, který ční na skalnatém vrchu nad městem. Byl postaven v období vlády krále Alfonse I. Dobyvatele. Původně stála na jeho místě maurská pevnost, která byla v roce 1135 dobyta. Hrad Leiria vybízí k procházkám po hradbách s balkóny, odkud se vám naskytnou jedinečné výhledy na město.

Přímo pod kopcem zaujme oko každého pozorovatele moderní stavba fotbalového stadiónu, který se zapsal do dějin v roce 2004, kdy spolu s dalšími sportovišti v zemi hostil fotbalový šampionát Euro. Pro tuto událost byl stadión rekonstruován, k původní stavbě přibyly tři kryté tribuny, které rozšířily její kapacitu z jedenácti na třicet tisíc míst. Takové množství sedadel je v místních podmínkách absurdní raritou! Zápasy domácího klubu Devision One navštěvují totiž nanejvýš dva ticíce fanoušků. Proto je dnes stadión spíše atrakcí pro turisty, kteří si odtud mohou díky vlnité střeše dopřát netradiční pohled na nedaleký hrad.

Většina dalších městských památek je soustředěna v areálu hradu nebo jeho těsné blízkosti. Jsou to například trosky gotického kostela nebo románský kostel São Pedro v blízkosti hradní brány. Zajímavých kostelů je v Leiře opravdu dost, kromě nich tu můžete navštívit například také Muzeum archeologie. Staré město je zajímavým mixem dlážděných silnic, úžasných zahrad a starých náměstí. Bary a noční život jsou pak soustředěny okolo Largo Candido dos Reis. Milovníci přírody ocení možnost vycházky do jehličnatého lesa na okraji města, který byl vysázen již ve 13. století a ze kterého se bralo dřevo na stavbu lodí v období portugalských zámořských objevů.

Mezi nejbližší turisticky zajímavé cíle v okolí patří klášter ve městě Batalha, vzdáleném 11 kilometrů, a proslulé katolické poutní místo Fatima, které leží 25 kilometrů jihovýchodním směrem.

Autor: -luk-

Článek byl zobrazen 8 817 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko