Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palácio de Queluz - portugalské Versailles

Asi 15 km severozápadně od Lisabonu leží městečko Queluz, které ukrývá jedinečný Palácio de Queluz, jemuž se někdy přezdívá také portugalské Versailles. I když na první pohled působí stavba velmi nenápadně, za omšelou fasádou se ukrývá snad nejkrásnější rokokový zámek v celém Portugalsku.

ZÁJEZDY DO PORTUGALSKA NA SVĚTADÍLECH

V roce 1747 pověřil mladší syn Jana V., Pedro, architekta Mateuse Vicenta, aby mu přestavěl lovecký zámeček ze 17. století na rokokový letohrádek. Nejdříve tak byla vybudována střední část s hudebním pokojem a kaplí. Po Pedrově svatbě s budoucí Marií I. v roce 1760 se palác rozšiřoval znovu. Velkou zásluhu na zvelebení paláce měl francouzský architekt Jean Baptiste Robillion, který k němu přistavěl Robillionův pavilon a zahrady, místo na trůnní sál a upravil hudební pokoj. Během vlády Marie I. zde měla královská rodina zvěřinec a mohla se projíždět na loďkách v kanálu obloženém tradičnímu portugalskými keramickými obkládačkami „azulejos“.

Marie I., která byla nejstarší dcerou Josefa I., žila v paláci po svatbě se svým strýcem Pedrem. Po dlouhou dobu oddaně a svědomitě plnila veškeré povinnosti královny, ale stále častěji ji postihovaly vzrůstající návaly melancholie. V roce 1788 jí zemřel syn José na neštovice a v té době přišla dočista o rozum. Trpěla vidinami a halucinacemi, její křik děsil obyvatele i návštěvníky Queluzu. Po francouzské invazi roku 1807 ji mladší syn Jan odvezl do Brazílie, kde také zemřela. 

Palác je tvořen nízkými jednopatrovými budovami, které jsou seskupeny na půdorysu jakési protažené nesouměrné podkovy, na jejíž kratší rameno navazují další stavby. Dojem jednolitosti dodává celému komplexu vybledlá růžová omítka, kterou oživují jen jednoduchá bílá ostění oken a dveří. Zato interiér paláce je poměrně honosný. Nejvýstavnější je majestátní sál Sala dos Embaixadores, jež sloužil k diplomatickým audiencím a koncertům. Na iluzivním stropě je vyobrazena královská rodina na jedno z takových koncertů. 

Nádherná je také komnata dona Quijota, královská komnata, kde se narodil a zemřel Pedro IV. Pyšní se klenutým stropem a podlahou nádherně vykládanou exotickým dřevem. Celá místnost tak budí dojem kulatosti. Výjevy, jež namaloval Manuel de Costa, zachycují příběh dona Quijota. V Hudební síni se pravidelně pořádaly opery a koncerty orchestru Marie I. Nad velkým klavírem si můžete všimnout portrétu královny.  Nádherný Trůnní sál z roku 1770 byl dějištěm nádherných plesů a hostin, ale také oficiálních návštěv. Dominují mu zlacené sochy Atlasů, které vyhotovil Silvestre Faria Lobo. Zdi tzv. Rukávové chodby (Corredor das Mangas) jsou lemovány dlaždicovými obrazy z roku 1784 představujícími světadíly, roční období a lovecké scény. 

Palác obklopují nádherné pěstěné francouzské zahrady zdobené sochami, fontánami a tvarovanými keři. V minulosti často sloužily k zábavě, často se zde konaly například hudební představení a koncerty. Vstup v neděli je zdarma.

- jap - 

Předchozí články z Portugalska:
Óbidos - kouzelné městečko s hradem 
Faro - perla Algarve 
Évora - studentské a turistické centrum 
Sao Miguel - ostrov plný zeleně 
Peniche - městečko na pobřeží Atlantiku 

Článek byl zobrazen 7 094 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko