Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fatima, město zázraků

Portugalská Fátima je pro většinu Čechů zcela neznámým místem, přesto je už přes devadesát let považována za nejvýznamnější katolické poutní místo na světě. Od doby, kdy se tady třem dětem zjevila Panna Marie, přicházejí do Fátimy ročně milióny lidí prosit na kolenou o zázrak.

Věhlas do té doby nevýznamného portugalského městečka na samém kraji Evropy odstartoval teprve počátkem minulého století. V roce 1917 se tady třem malým pasáčkům údajně zjevila Panna Marie. Děti pásly kozy v olivovém háji a když se 13. května před polednem jako každý jiný den pomodlily, objevila se před nimi „krásná paní zařící víc než slunce“. Pasáčkům řekla, že když se budou poctivě modlit, zachrání světový mír. Panna Marie promlouvala především k nejstarší dívce Lucii, které také svěřila, že se na místě objeví ještě pětkrát, každý měsíc třináctého.

Dětem zpočátku nikdo nevěřil a ze „zázraku“ se stala politická záležitost. Když mělo 13. srpna dojít k jednomu z dalších zjevení, zavřely úřady dokonce děti na tři dny do vězení. Tento postoj státu však vzbudil o to větší zájem veřejnosti, která byla od té doby v pozoru. Když se měla Panna Marie ukázat 13. října naposledy, sjelo se do Fátimy 70 000 lidí. I když zjevení viděli zase jen pasáčci, nikdo už o jejich tvrzení nepochyboval. Důkaz zaznamenali přítomní úředníci, policisté, ale také novináři a vědci. Slunce se před zraky řvoucích davů proměnilo v obří kotouč, sestoupilo až k zemi a dělalo neobvyklé pohyby. To vše je zdokumentováno i na fotografiích, a tak církvi i státu nezbylo, než zázrak uznat. 

Toho dne sdělila Boží matka Lucii také tři proroctví, která se postupně vyplnila. Zapsána byla mnohem dříve, než k nim mohlo dojít. První proroctví předpovídalo konec první světové války a příchod druhé. Druhé hovořilo o tom, že Rusko roznese své chyby do světa, způsobí války a perzekuci církve. Třetí proroctví držela církev dlouhá léta v tajnosti a lidé se obávali, že je natolik děsivé. Odtajněno bylo až v roce 2000. Ukázalo se, že jeho předmětem byl atentát na některého z papežů – 13. května 1981, tedy v den výročí prvního zjevení, postřelil Turek Ali Aga papeže Jana Pavla II. Ten pak Fátimu pravidelně navštěvoval, aby Panně Marii děkoval za záchranu života.

Kdysi bývaly na místě dnešního svatostánku jen pastviny. Na první pohled obyčejné portugalské městečko v kopcích leží nedaleko dálnice, na půli cesty mezi Lisabonem a Portem. Arabsky znějící jméno dostalo podle legendy za muslimské nadvlády ve 12. století po jedné maurské princezně. Tehdy samozřejmě nikdo nemohl tušit, že jednou bude celosvětově proslulým křesťanským poutním místem. Věřící tady prosí o zázraky stejně jako ve francouzských Lurdech nebo v polské Čenstochové. Od Fátimy taky nic jiného než zázrak nečekejte! Pokud nevěříte, zbývá už jen jediný důvod proč se sem vypravit – ze zvědavosti. Pozorovat příchozí poutníky je samo o sobě velmi silným a nezapomenutelným zážitkem.

Ročně sem přijede až sedm miliónů lidí z celého světa. Všichni mají jasný cíl - velké prostranství s neobarokní bazilikou z roku 1953, ke které vede asi třista metrů dlouhý chodník z mramoru. Po něm se pomalu vkleče posunují věřící a tiše přitom odříkávají prosebné či děkovné modlitby. Obraz je to více než působivý. Většinu poutníků doprovázejí při této bolestivé cestě příbuzní, kteří je podpírají, aby alespoň částečně ulevili jejich odřeným a často také zkrvaveným kolenům.

Nejvíce lidí zamíří do Fátimy každoročně v květnu a v říjnu, ve dny výročí prvního a posledního zjevení Panny Marie. Jednotlivé katolické obce sem pořádají zájezdy, podle toho také vypadá  program. Ve zdejší kapli i bazilice se denně slouží až dvacet bohoslužeb – většina v portugalštině, některé v angličtině, ale není problém zařídit třeba i češtinu. Organizace nemá chybu, přehled bohoslužeb najdou příchozí na velikém displeji přímo na bazilice.

Celé město dnes funguje v první řadě pro poutníky, a tak není divu, že tady najdete doslova na každém rohu obchod se suvenýry nebo že všechny místní hotely nesou jména svatých. O tom, že se tato „atrakce“ církvi vyplácí, není pochyb. V roce 2007 tu nechala postavit v přepočtu za více než miliardu korun vedle kaple Zjevení a ohromné baziliky další kostel, který pojme neuvěřitelných děvět tisíc sedících návštěvníků!

Pokud byste se chtěli do Fátimy vypravit, neměl by to být žádný problém. V rámci poznávacích zájezdů po Portugalsku či po Pyrenejském poloostrově vás tam zaveze většina tuzemských cestovek. Fátimu můžete navštívit také během dovolené na plážích jižního Portugalska, odkud místní cestovní kanceláře organizují do poutního místa jednodenní výlety v přepočtu do 2 tisíc korun. K dispozici je vám také místní vlaková či autobusová doprava. Před cestou mrkněte na domovské stránky „svatého místa“, kde najdete kromě aktuálního dění spoustu užitečných informací – www.santuario-fatima.pt.

Autor: -luk-

Článek byl zobrazen 19 415 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko