Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nazaré – malebné letovisko

Ve středním Portugalsku se v regionu nazývaném Estremadura a Ribatejo nachází malebné rybářské městečko Nazaré. Je situováno ve velké zátoce s nádhernou pláží, kterou zdobí strmé útesy v pozadí. Dnes je oblíbeným turistickým letoviskem, které si však dokázalo udržet svůj původní ráz.

ZÁJEZDY DO PORTUGALSKA NA SVĚTADÍLECH

Nazaré leží na pobřeží Atlantského oceánu, místní obyvatelé se proto stále věnují rybolovu, ke kterému používají pestrobarevné lodě s vysokými příděmi. V minulosti museli tyto loďky z vody tahat voli, nyní kotví jižně od pláže. Rybáři v kostkovaných košilích a černých čepicích se střapci neustále brázdí zdejší vody a jejich ženy oděné do sukní s několika spodničkami opravují sítě nebo suší ryby na drátěných policích na pláži.


Foto: pláž v Nazaré

Traduje se, že vesnice dostala jméno podle sochy Panny Marie, kterou do města ve 4. století dovezl mnich z Nazaretu. Na konci jachetního přístavu se tyčí 110 metrů vysoký vápencový skalní útes, na němž je vyhlídka Sítio do Nazaré. Pokud ji navštívíte, budete se moci pokochat pohledem na 4 km dlouhou pláž a město rozkládající se na pobřeží. 

Nad tímto dominantním útesem je ukryté město Sítio, ke kterému je možné se dostat pomocí lanovky dlouhé 110 metrů. Na okraji útesu stojí malá kaple Ermida da Memória. Na tomto místě údajně v roce 1182 Panna Marie zabránila místnímu hodnostáři domu Fuasi Roupinhovi v pronásledování srnce, který před ním skočil z útesu do mořské mlhy. 


Foto: kostel Nossa Senhora da Nazaré

Na náměstí stojí kostel Nossa Senhora da Nazaré pyšnící se dvěma barokními zvonicemi a interiérem zdobeným dlaždicemi z 18. století. Uvnitř je k vidění malba neznámého umělce zobrazující právě onu událost se srncem. V kostele se také nachází socha Madony Nazarénské s dítětem na klíně, která je velmi uctívaná. Byla nalezena v roce 1179 v jeskyni nedaleko Sítia. Každé září je nesena v procesí k moři – touto tradicí si obyvatelé města, kterých je kolem 10 tisíc, připomínají vznik Nazaré. 

Pokud se vydáte podél portugalského pobřeží z Nazaré směrem na jih, tak po cca 13 kilometrech narazíte na krásnou písečnou pláž São Martinho do Porto, která je pevninou téměř uzavřena v zátoce. Pláž je bezpečná, proto ji hojně vyhledávají zejména rodiny s dětmi. Ještě o 5 kilometrů dál na jih se nachází vizigótský kostel São Gião, jež se může pochlubit zajímavou štukaturou a vyváženými oblouky. 

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Palácio de Queluz - portugalské Versailles 
Óbidos - kouzelné městečko s hradem 
Faro - perla Algarve 
Évora - studentské a turistické centrum 
Sao Miguel - ostrov plný zeleně 

Článek byl zobrazen 14 126 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko