Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Faro – perla Algarve

Faro je od roku 1756 hlavním městem provincie Algarve rozkládající se v jižním Portugalsku. Město je nejen významným přístavem, ale také sídlem university, biskupství a důležitým průmyslovým a obchodním centrem jihu země. Chlubí se bohatstvím kulturních a historických památek a především malebnou starou čtvrtí.

ZÁJEZDY DO PORTUGALSKA NA SVĚTADÍLECH

Faro bylo původně jen rybářskou vesnicí postavenou Římany, kteří ji nazývali Ossonoba. V roce 1249 se díky Alfonsovi III. vymanila z moci Maurů a dále už vzkvétala jako město. V roce 1596 však Faro postihla tvrdá rána, vydrancoval a vypálil jej hrabě z Essexu, který byl velkým oblíbencem anglické královny Alžběty I. V zápětí nato, co nové město povstalo z popela, bylo v roce 1755 srovnáno se zemí při mohutném zemětřesení. I když se podařilo dochovat zbytky starobylých městských hradeb, většina z nejkrásnějších budov buď tuto zkázu nepřečkala, nebo byla z velké části poškozena. Stavby, které dnes ve městě vidíte, proto pocházejí z pozdního 18. a také z 19. století. 

Dnes je Faro krásným přímořským městem, které je chráněno nízkými písečnými ostrovy Ilha de Culatra, Ilha da Barreta a Ilha da Faro. Poslední jmenovaný ostrov je spojen s městem hrází, a je tedy přístupný i po silnici. Faro bohužel mnoho turistů míjí bez zastavení, třebaže má ze všech měst v Algarve největší počet kulturních a historických památek. Staré jádro města uchované za starými městskými hradbami a kolem katedrály, přitom rozhodně stojí za prohlídku. 

Historické centrum Fara se dá snadno prozkoumat pěšky. Rozprostírá se u malé zátoky a z části je obklopeno středověkými hradbami. Do staré čtvrti u přístavu se vchází klenutou branou se zvonicí z 19. století Arco da Vila. Oblouk byl vystavěn v 19. století pro biskupa Francisca Gomese do Avelar, který se rozhodl přestavět chátrající město. Ulice za ní, vydlážděná oblýskanými kočičími hlavami, vede ke krásnému katedrálnímu náměstí Largo da Sé, kde se tyčí katedrála. Z původní gotické katedrály ze 13. století, která byla zničena při nájezdu Angličanů v roce 1596, se podařilo do dnešních dní dochovat jen neobvyklou věž, kryté sloupořadí a dvě vnitřní kaple. Rekonstrukce tohoto božího stánku trvala delší dobu, proto je dnes na stavbě patrný jak renesanční, tak i barokní sloh. 

V interiéru katedrály vás na první pohled zaujmou obrovské okázalé varhany vyzdobené čínskými motivy. Dodnes na nich při slavnostních příležitostech hrají přední evropští varhaníci. Kněžiště pochází ze 17. století, je dekorované dlaždicemi „azulejos“ a kaple Capela de Nossa Senhora dos Prazeres se pyšní pozlacenou dřevěnou výzdobou. V katedrále je také umístěna jedna z nejvýznamnějších algarveských sbírek sakrálního umění ze 17. a 18. století. Z věže se naskýtá nádherný výhled na celé město.

Na náměstí Largo da Sé stojí ještě elegantní seminář z 18. století a Biskupský palác Paço Episcopal, který je však pro veřejnost uzavřen. Pokud projdete dalším kamenným obloukem Arco do Repouso, dojdete až ke kostelu São Francisco, jež byl vystavěn v 18. století. Je vyzdoben dlaždicemi a výjevy ze života sv. Františka. Dále na sever se tyčí další kostel Nossa Senhora do Pé da Cruz, který je výjimečný olejomalbami znázorňujícími epizody z knihy Genesis. 

V klášteře Convento de Nossa Senhora da Assunção (Klášter Naší Paní Nanebevzetí), jež je nejstarší renesanční budovou v Algarve, se nachází zřejmě nejkrásnější křížová chodba v jižním Portugalsku, kterou roku 1540 postavil Afonso Pires. Samotný klášter založila dona Leonor, sestra Manuela I., pro chudé klarisky. Klášter byl pečlivě zrestaurován a od roku 1973 slouží jako muzeum zasvěcené archeologii. Prohlédnout si zde můžete místní archeologické nálezy. Sbírka obsahuje římské, středověké a manuelské kamenné reliéfy a plastiky. Hlavním exponátem je 2 tisíce let stará římská podlahová mozaika o rozměrech 9 x 3 metry. Je na ní umně vyobrazena hlava boha Neptuna. 

Nejzajímavějším kostelem ve Faro je Igreja do Carmo (Karmelitánský kostel). Má impozantní průčelí se dvěma věžemi a krásný zlacený interiér, avšak jeho největší atrakcí je strašidelná Kostěná kaple. Tato kuriozita z 19. století je podobně jako kaple v Évoře vystavěna z lebek a kostí mnichů, kteří byli pohřbeni na přilehlém hřbitově. Vedle karmelitánského kostela z 18. století je situováno další muzeum - Museo Marítimo vystavující malou sbírku námořních exponátů, včetně modelů lodí. Uvidíte například vlajkovou loď Vasca de Gama, kterou použil při své plavbě do Indie. Seznámit se tady můžete také s tradičními způsoby rybolovu na pobřeží Algarve. 

Hlavní tepnou Faro je elegantní pěší zóna Rua de Santo António plná obchodů, barů a restaurací. Na jejím konci se nachází etnografické muzeum, kde jsou k vidění rukodělné výrobky, keramika, tkalcovské stavy i koňské postroje. Muzeum stojí na okraji staré maurské čtvrti Mouraria. Na severovýchodě města leží židovský hřbitov, založený pro komunitu, kterou sem v 18. století přivedl markýz de Pombal. Nejblíže ke vchodu odpočívají děti, vprostřed se nacházejí ženy a vzadu jsou k vidění pomníky mužů. Hřbitov Cemitério dos Judeus sloužil ke svému účelu v letech 1838 – 1932. Většina rodin, které zde žily, se již odstěhovala, v současnosti tak ve Faru už neexistuje žádná židovská obec. 

Asi 7 kilometrů od města se podél pobřeží táhne pláž, která je tvořená písečným poloostrovem. Zdejší pobřeží je zajímavé tím, že jej kolem něj rozeseto množství malých písečných ostrůvků, na nichž se rozkládá jedinečná přírodní rezervace.  V okolí zátoky je pak ještě přírodní park Ria Formosa, který je oblíbeným místem odpočinku mnoha druhů tažných ptáků. V okolí Fara je také mnoho možností sportovního vyžití. Jsou zde četné špičkové golfové hřiště, tenisové kurty, jezdecké areály a mnoho dalšího. 

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Évora - studentské a turistické centrum 
Sao Miguel - ostrov plný zeleně 
Peniche - městečko na pobřeží Atlantiku 
Aveiro - město kanálů 
Belém – město krále Manuela 

Článek byl zobrazen 6 959 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko