Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sao Miguel – ostrov plný zeleně

São Miguel, někdy zvaný též Ilha Verde, neboli Zelený ostrov je největším a zároveň i nejvíce osídleným ostrovem z celého Azorského souostroví. Je posetý řadou měst a městeček, které se pyšní bohatou historií. Důkazem je množství památek, od kostelů přes kaple, kláštery až po paláce. São Miguel je tak považován za jakousi vstupní bránu na Azory.

Tento portugalský ostrov s rozlohou 793 km² je stejně jako jeho další azorští sousedé sopečného původu. Táhne se v délce přibližně 90 km z východu na západ, jeho šířka se pohybuje mezi 8 až 15 km. Má hornatý povrch a ve střední části ostrova se táhne pruh sopečných hor, které dosahují výšek maximálně 1100 metrů nad mořem. Tyto hory zadržují oblačnost a tím zajišťují ostrovu vlhké a přívětivé klima.

Sao Miguel
Foto: ostrov Sao Miguel

Žije zde okolo 140 tisíc obyvatel, z čehož 30 000 v hlavním městě Ponta Delgada. Ponta Delgada je správním střediskem, sídlem vlády a univerzity. Rovněž je ideálním výchozím bodem pro celodenní výlety na pobřeží i do vnitrozemí. Město bylo v 16. století opevněno, protože ho sužovaly nájezdy korzárů. V 18. a 19. století zbohatlo, důkazem jsou četné stavby v historickém srdci města. Město svým vzhledem připomíná dobu, kdy bylo významnou zastávkou na cestách mezi Evropou a Novým světem. 

Nejzajímavějším místem je centrální náměstí Praça de Gonçalo Velho Cabral plné barů a příjemných hospůdek. Své jméno získalo po prvním guvernérovi ostrova. Náměstí je lemováno podloubími, která se otevírají směrem k nábřeží. Konci náměstí vévodí tři impozantní oblouky z roku 1783, které dříve sloužily jako vstupní brána do města. 

Dalším významným náměstím je Largo da Matriz, na němž stojí farský kostel São Sebastião, který byl založen roku 1533. Kostel má nádherné průčelí s manuelským portálem z vápence, jenž je ozdoben složitými reliéfy. Sakristie je ozdobena dlaždicemi „azulejos“ a interiér ukrývá nábytek ze 17. století vyrobený z brazilského palisandru. Vyhledávaným místem odpočinku jak místních lidí, tak i turistů je stinné a stromy lemované náměstí Praça 5 de Outubro, na němž se tyčí renesanční pevnost Forte de São Brás, která byla v 19. století zrekonstruovaná. Nepřehlédnutelný je také obrovský klášter Convento da Esperança, kde se během svátku Santo Cristo dos Milagres konají velké slavnosti. V 16. století mu papež Pavel III. daroval sochu Cristo dos Milagres, k níž dnes míří davy poutníků.

Sao Miguel
Foto: přístav, Sao Miguel

Tuto sochu Krista zabaleného v červeném rouchu a další cenné křesťanské poklady, jako jsou relikviáře, monstrance a drahokamy uchovává o něco níže položený kostel. Jeho chór je vyzdoben malebnými dlaždicemi z 18. století, které jsou dílem Antonia de Oliveiry Bernardese. V bývalém klášteře Santo André sídlí dnes Museu Carlos Machado, které vystavuje exponáty přibližující rybářský a zemědělský průmysl oblasti. Prohlédnout si zde ovšem můžete také obrazy Dominga Rebela, který nejčastěji maloval výjevy z obyčejného života na Azorách. V přírodovědném křídle pak narazíte na expozici vycpaných zvířat, lakovaných ryb, kostry a také na maketu ostrova. 

Severozápadní části ostrova dominuje obrovský sopečný kráter Caldeira das Sete Cidades, který po obvodu měří 12 km. Jeho 300 metrů vysoké kolmé stěny připomínají obří zelené závěsy. Kráter si v celé jeho kráse nejlépe prohlédnete vyhlídky Vista do Rei, odkud vede stezka směrem k jeho okraji. Na dně kráteru leží vesnička Sete Cidades, kterou obklopují tři tmavozelená jezera, jež jsou od sebe oddělena jen úzkým pruhem země. Geologové předpokládají, že kráter vznikl ve 40. letech 15. století, kdy erupce zničila vrchol tehdejší sopky. První osadníci pak popisovali kráter jako ohořelou nábojnici. Dnes již však zdaleka takto nevypadá, je porostlý bujnou vegetací.

Druhým největším městem ostrova je Ribeira Grand, které turisty uchvátí domy z 16. století. Najdete zde zrestaurovaný dům Solaro de São Vicente ze 17. století, v němž sídlí malé kulturní středisko Casa da Cultura. Jsou zde vystaveny dlaždičky azulejos pocházející z 16. až 20. století. V několika dalších místnostech se mohou návštěvníci seznámit s tradičními azorskými řemesly a venkovským životem ostrovanů. K vidění je zde dokonce i dobové holičství, které bylo zachráněno z Ponty Delgady. 

Ve východní části ostrova se rozkládá jezero Lagoa di Fogo, tedy Ohnivé jezero, které vzniklo sopečnou erupcí v roce 1563. Dnes je jezero považováno za jedno z nejatraktivnějších míst celého ostrova. Za slunečných dnů je zdejší písečná pláž obklopena turisty, kteří si užívají pikniku v lůně přírody. Směrem na východ od jezera se nachází lázeňské městečko Furnas, kde můžete obdivovat geotermální aktivity. Kolem města jsou totiž roztroušeny gejzíry a horká bublající vřídla známé jako Caldeiras das Furnas. Tyto zdroje léčivého bahna a minerální vody jsou využívány při lékařských terapiích. Kdo má zájem, může vodu z léčivých pramenů ochutnat nebo si dát koupel v teplých léčebných bazénech.

Sao Miguel
Foto: Ohnivé jezero, Sao Miguel

V 18. století zde úspěšný bostonský kupec Thomas Hicklink založil zahrady, které se následně rozrostly v dnešní Parque Terra Nostra rozprostírající se na ploše 12 hektarů. Naleznete zde nespočet druhů stromů a rostlin, včetně ibišku a hortensií. Krajinu doplňují také zvláštní plavecké bazény s teplou a okrově zbarvenou vodou. Horkou sopečnou půdu na severním břehu jezera Lagoa das Furnas využívají ostrované k přípravě zdejší gastronomické speciality. Je tak horká, že se v ní dá za pět hodin uvařit tzv. cozido – syté dušené maso se zeleninou.

Ve východní části ostrova São Miguel naleznete odlehlé oblasti, pro které jsou typická krásná zelená hluboká údolí. Nevynechejte návštěvu udržované vyhlídky Miradouro do Sossego a Miradouro da Madrugada, které jsou obklopeny úžasnými zahradami. Právě odtud můžete sledovat nádherné západy slunce. 

- jap -

Další informace o Azorských ostrovech na Světadílech

Předchozí články z Portugalska
Peniche - městečko na pobřeží Atlantiku 
Aveiro - město kanálů 
Belém – město krále Manuela 
Funchal - výlet do malého Lisabonu 
Alfama – připomínka portugalské zlaté éry

Článek byl zobrazen 10 828 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko