Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Casa de Mateus – barokní zámek na severu Portugalska

Barokní zámeček Casa de Mateus, někdy zvaný též Solar de Mateus, leží na odlehlém severu Portugalska, v oblasti zvané Trás-os-montes. Symbolizuje okázalost barokní architektury a dal jméno světoznámému vínu Mateus Rosé, které je znalci považováno za nejlepší prodávané víno na světě. Podoba zámku je vyobrazena dokonce i na etiketě.

ZÁJEZDY DO PORTUGALSKA NA SVĚTADÍLECH

Tento krásný barokní klenot vybudoval v na počátku 18. století pravděpodobně Niccoló Nasoni pro Antonia Josého Botelha Mourãa. Sídlo i nadále obývají jeho potomci, přesto je z části zpřístupněn veřejnosti.  Zevnitř i zvenku byl zámek postaven tak, aby ohromoval hrou průhledů a zrcadlových odrazů. V 30. let 20. století byl k zámku přistavěn obdélníkový bazén, v jehož vodě se odráží nejen průčelí, ale ještě dvě křídla zámku. 

Vstupní hala v prvním patře je obložena krásným dřevěným stropem vyzdobeným rodinnými erby. Strop je stejně jako dveřní zárubně vyroben z bohatě vyřezávaného kaštanu. V Čajovém salónu se můžete pokochat příborníkem z doby Viléma a Marie a skříňovou pendlovkou z Anglie. Salon Čtyř ročních období dostal název podle rozměrných nástěnných maleb z 18. století.

Mnoho děl, které se dnes na zámku nachází, jsou dary římského arciděkana, který byl strýcem majitele zámku. V místní knihovně, která byla v polovině 20. století zrekonstruována, jsou uloženy svazky až z 16. století. Nejvzácnější kniha  - kopie eposu „Lusovci“ z roku 1817 je uložena v malém muzeu. Jedinečná kronika zámořských objevů a pověstí Portugalska je zdobena rytinami předních umělců té doby. Jde o jeden z mála výtisků, které byly publikovány v omezeném nákladu. Muzeum vystavuje i rodinnou korespondenci se známými osobnostmi, jako byli třeba Fridrich II. Veliký a vévoda z Wellingtonu. 

Celý zámek obklopuje udržovaný rozlehlý park francouzského typu a všudypřítomné vinice. Z původního parku vysázeného arciděkanem toho do dnešních dní zbylo jen velmi málo. Současné zahrady byly založeny ve 30. a 40. letech 20. století ve starším romantickém stylu. Všude narazíte na geometrické obrazce, ať se podíváte na záhony či zakrslý živý plot. V zimě jsou pozoruhodné velkolepé staré kamélie z 19. století. Tou největší atrakcí je obří tunel z tvarovaných cedrů, jež zde byly zasazeny v roce 1941. Toto proslulé dílo je 35 metrů dlouhé a 7,5 metrů vysoké. Husté listy cedrů jsou v létě voňavým potěšením. Zahradníci tento tunel musí pravidelně zastřihávat, ale aby se k němu dostali, musí použít speciálně upravené velké žebříky.  

- jap - 

Předchozí články z Portugalska
Cascais - petrobarevné městečko 
Nazaré - malebné letovisko 
Ericeira - osobité portugalské městečko 
Palácio de Queluz - portugalské Versailles 
Óbidos - kouzelné městečko s hradem 
Faro - perla Algarve 

Článek byl zobrazen 5 987 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko