Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cascais – pestrobarevné městečko

V oblasti středního Portugalska se na lisabonském pobřeží rozkládá oblíbené letovisko Cascais. Proslulo svou kosmopolitní a rušnou atmosférou i četnými módními obchody na pěší zóně. Přesto si toto pestrobarevné městečko dokázalo zachovat svou rybářskou tradici, o které svědčí loďky houpající se v zátoce a pravidelný rybí trh.

Cascais jakožto rekreační středisko vyniká již více než sto let jakousi význačností, kterou jiná mladší letoviska postrádají. Jeho minulost je nejvíce patrná na vilách podél pobřeží, které si zde jako své letní rezidence budovali zámožní Lisaboňané. Vily zde začaly vznikat na konci 19. století poté, co král Luís I. přesunul své letní aktivity do tamější pevnosti ze 17. století. Ještě mnohem dříve měl Cascais vojenský význam a to zejména díky své poloze na severním břehu řeky Tejo. 

Cascais, Portugalsko

Chráněná písčitá zátoka, kolem které se rozrostlo moderní předměstí, byla v dávných dobách rybářským přístavem. Také v dnešní době se místní obyvatelé, kterých zde žije okolo 30 tisíc, věnují rybolovu. V jejich činnosti je podporuje i samotné město, nechalo totiž vybudovat novou hráz, k níž rybáři přirážejí své čluny a vykládají úlovky.

Cascais, Portugalsko

Jelikož leží Cascais poměrně blízko Lisabonu, stalo se jeho oblíbeným předměstím – čtvrtí s obytnými budovami, výhledem na moře, borovicovými háji a golfovými hřišti. Moderní zástavba pomalu zastiňuje historické či turistické hodnoty města. Naštěstí nádherné větrem bičované pobřeží zůstává v nezměněné podobě.

Cascais, Portugalsko

Vedle nesčetného množství restaurací, barů a diskoték tu naleznete i řadu významných památek. Stojí zde kostely Nossa Senhora dá Assunçao a Nossa Senhora dos Navegantes z osmnáctého století. Krásné jsou také kaple Nossa Senhora da Guia z 15. století a San Sebastiao z přelomu 16. a 17. století.

Cascais, Portugalsko

Za prohlídku stojí Museu do Conde de Castro Guimarães, které umožňuje návštěvníkům poznat Cascais v podobě, jak vypadalo před více než sto lety. Dům, ve kterém žila v minulosti místní hrabata, připomíná spíše pevnost, byl dochován i s veškerým zařízením a odkázán městu. Pozemky patřící k této vilce se prostírají u říčky a jsou dnes součástí parku. Naproti muzeu se přes silnici nalézá nový přístav, který je jedním z nejtypičtějších nových projektů v Cascais. 

Cascais, Portugalsko

U Cascais se nachází nádherná pláž Guincho, která je obrovským lákadlem pro milovníky surfingu či windsurfingu. Obrovské příbojové vlny Atlantiku zde činí z této oblasti doslova ráj pro sportovní nadšence. Je třeba si však dávat pozor na nebezpečné spodní proudy. Pláž se táhne v délce asi 10 km směrem na západ a je chráněna písečnými dunami se shluky borovic s širokou korunou. Navíc je lemována novou cyklistickou stezkou. Na skalách nad mořem se tyčí luxusní hotel, který sídlí ve staré pevnosti.

Cascais, Portugalsko

Asi 3 km od centra města se nachází 20 m vysoký skalnatý útes s vymletými tvary známý pod názvem Boce do Inferno, což v překladu znamená „Ďáblův chřtán“. Moře se zde se zlověstným hučením tříští v rozsedlinách a dutinách skal. Místo dnes již téměř zakrývají obchody a kavárny, ale malá plošina skýtá dobrý výhled na skalnatý oblouk s hučícím mořem dole.

Cascais, Portugalsko

Cascais je skvělým místem pro dovolenou, pokud chcete poznávat také Lisabon. S metropolí je totiž spojeno příměstským vlakem, který jezdí každou půlhodinu. I když je zde moře o něco studenější než třeba v letovisku Algarve, vše je kompenzováno spoustou příležitostí pro výlety. Cascais je také vyhledávanou lezeckou oblastí. 

- jap - 

Další články z Portugalska:
Ericeira - osobité portugalské městečko 
Palácio de Queluz - portugalské Versailles 
Óbidos - kouzelné městečko s hradem 
Faro - perla Algarve 
Évora - studentské a turistické centrum 

Článek byl zobrazen 6 672 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko