Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lisabon - Rossio

V centru Lisabonu se rozkládá náměstí Praça de Dom Pedro IV., kterému nikdo z místních neřekne jinak než Rossio. Je lemováno řadou významných budov a obklopeno mnoha kavárnami, kde si můžete dopřát pravé portugalské galao, tedy kávu s velkou porcí mléka nebo tradiční zákusek bolas de nata.

Na náměstí se v minulosti konaly býčí zápasy, nejrůznější slavnosti, vojenské přehlídky a také „autodafé“ – upalování kacířů během inkvizice. Dnes slouží jako místo politických shromáždění, orientační bod a místo setkávání. Okolo náměstí stojí poněkud střízlivé domy pocházející z období markýze de Pombal. Domy jsou však ve vyšších patrech dnes zohyzděny neonovými reklamami. V některých se dokonce nachází obchůdky se suvenýry, klenotnictví nebo restaurace.

Uprostřed Rossia se tyčí socha Pedra IV., který se stal prvním císařem nezávislé Brazílie. Čtyři ženské postavy umístěné dole pod sochou alegoricky zosobňují Spravedlnost, Moudrost, Zdrženlivost a Sílu – tedy vlastnosti, které byly Pedrovi přičítány. V polovině 19. století došlo k vydláždění náměstí mozaikovým zvlněným vzorem, díky kterému následně dostalo přezdívku „Kolébavé náměstí“. Na tomto náměstí byly vůbec poprvé použity ručně tesané šedobílé kamenné kostky. Do dnešních dní se z této přestavby zachovala jen nepatrná část ve středu náměstí.


Autor: Phil

Na severní straně Rossia je situovaná budova divadla Teatro Nacional Dona Maria II., které bylo pojmenováno po Pedrově dceři. O výstavbu této neoklasicistní budovy se ve 40. letech 19. století zasloužil italský architekt Fortunato Lodi. V roce 1964 však bohužel došlo k rozsáhlému požáru, při kterém byl z velké části zničen interiér. V 70. letech 20. století pak prošla stavba rozsáhlou rekonstrukcí. Na vrcholu frontonu se tyčí socha zakladatele portugalského divadla Gila Vicenta žijícího v letech 1465 – 1536.

Na západní straně náměstí můžete navštívit kavárnu Nicola, která byla v minulosti oblíbeným místem spisovatelů. Jedním ze stálých hostů byl například i básník Manuel du Bocage, který se proslavil zejména svými satirami.

Rossio je systémem rovnoběžných ulic spojeno s dalším náměstím Praça do Comércio, které se nachází přímo u mořského pobřeží. Znalci lisabonské historie k tomu dodávají, že záměrem bylo vybudovat náměstí, k němuž by bylo možné připlout lodí. Z tohoto náměstí je vidět most Ponte do 25 do Abril, který byl pojmenován podle karafiátové revoluce z roku 1974. Je kopií slavného mostu Golden Gate Bridge v americkém San Franciscu.

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Porto - kde vzniklo portské
Ponte 25 de Abril
Azory - přelet nad jestřábími ostrovy
Fatima, město zázraků
Portugalská Leiria

Článek byl zobrazen 5 607 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko