Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lisabon hrající teskné „fado“

Lisabon je hlavním a zároveň největším městem Portugalska, leží na nejzápadnějším výběžku Evropy, při ústí řeky Tejo. Díky své poloze bylo město považováno za bránu do exotických končin, což se odrazilo i na jeho vzhledu. Snoubí se zde architektura i duchovno evropského města s vlivy exotické Afriky i daleké Latinské Ameriky.

Samotný Lisabon má kolem 550 000 obyvatel, v okolí se vytvořila městská aglomerace jménem „Grande Lisboa“, která pohltila několik okolních vesnic a v níž žijí téměř 2 milióny lidí. Město bylo údajně založeno již ve 12. století před naším letopočtem, kdy v těchto místech Féničané zřídili obchodní středisko. V důsledku velkého zemětřesení v roce 1755, byla většina starého města srovnána se zemí, dnešní architektura tak pochází převážně z 18. století. O výstavbu nového Lisabonu, obnovení památek a uklidnění celé situace po katastrofě se nejvíce zasloužil Markýz de Pombal, který následně získal téměř neomezenou politickou moc.

Lisabon je už od dob zámořských objevů považován za důležitý přístav. Velké škody městu kromě zemětřesení způsobila také dobyvačná invaze napoleonských vojsk na začátku 19. století a zavedení modernizačních zákonů mezi lety 1832 – 1836. V té době bylo zrušeno a vyrabováno několik desítek klášterů a církevních budov. V 19. století se začalo s moderní výstavbou a rozšiřováním města, bylo to období rozkvětu Lisabonu, kdy vznikla i řada parků a kulturních zařízení.

Dnes můžete v metropoli spatřit pozůstatky maurské nadvlády, raného středověku, přepychu koloniálního období, sebevědomé přestavby po velkém zemětřesení v roce 1755, ale i současnou moderní architekturu. V lisabonské architektuře se setkáte s tzv. “azulejos”, kachličkovým uměním, které Portugalci převzali od Maurů.

Podle legendy byl Lisabon vystavěn na sedmi kopcích, ve skutečnosti je jich však mnohem více. Nejde tedy o klasickou plochou evropskou metropoli, během procházek se tady trochu zapotíte. Odměnou za tyto náročnější výšlapy vám budou úchvatné výhledy na řeku a celý Lisabon - vyhlídkové terasy patří k lisabonským specialitám. Při zdolávání svahů tohoto vertikálně nejčlenitějšího přístavního města na světě vám budou nápomocny lanové dráhy a jedinečný výtah.

Na východě Lisabonu najdeme nejstarší městskou maurskou čtvrť Alfama, která díky svému skalnatému podloží přečkala i ono ničivé zemětřesení z roku 1755. Ve zdejších klikatých uličkách se podařilo dochovat něco ze staré podoby města.  Přestože zde už žádné maurské domy nestojí, uchovává si čtvrť svůj osobitý charakter. Dnes zde naleznete chudá a někdy i zchátralá obydlí místních obyvatel, proto je někdy těžké uvěřit, že byla někdy oblast nejvěhlasnější částí Lisabonu. Uličky jsou dnes posety obchůdky s potravinami, suvenýry a najdete zde také spoustu krčem, které připomínají vinné sklípky. Každodenní život je stejně pulzující jako před staletími a ruch zde nikdy neutichá.


Foto: most Vasco de Gama

Dominantou Alfamy je pevnost Svatého Jiří (Castelo Sao Jorge), která se vypíná na nejvyšším bodě pahorku. Původně šlo o citadelu, která byla po odchodu Maurů v roce 1147 přestavěna na sídlo portugalských králů. Prohlídka pevnosti se dá začít u strážní věže Ulisses, vedle které stojí brána Moniz. Nedaleko se nachází palác Paco de Alcácova, jehož vznik se datuje kolem roku 1300. Zde byl roku 1499 přijat Vasco de Gama králem Manuelem I., když připlul z úspěšné plavby do Indie. Na hradbách pevnosti se nachází několik starých děl odkud je skvělý výhled na město a řeku Tejo, přes kterou se klene nejdelší most v Evropě. Most je pojmenován po slavném portugalském mořeplavci Vasco de Gamovi a je dlouhý neuvěřitelných 17,5 kilometru. Z hradeb je možné vidět také lisabonskou katedrálu nebo pozdně renesanční kostel Sao Vicente de Fora. Maurský hrad Castelo Sao Jorge je považován za jedno z nejlepších míst k návštěvě a rádi sem chodí trávit volné chvíle i místní obyvatelé.

Lisabonská katedrála byla vystavěna jako památník vítězství na Maury a její základní kámen byl položen králem Alfonsem I. Dobyvatelem. U jejího vchodu se nachází hlavní oltář s arcibiskupským trůnem a erby církevních hodnostářů. Vlevo je kaple sv. Antonína se vzácnou křtitelnicí. Dále jsou zde hrobky s urnami krále Alfonse IV. a jeho manželky Beatrix. Až budete procházet katedrálou, nevynechejte křížovou chodbu, kde byly nalezeny základy maurských a římských hradeb.

Kousek od hradu Castelo Sao Jorge jistě stojí zato nahlédnout do několika ohromujících sakrálních staveb. Stojí zde románská katedrála Sé Partriarcal nebo malebný kostel Igreja de Santo Antonio da Sé, zasvěcený patronovi Lisabonu svatému Antonínovi Paduánskému. Od pevnosti můžete dále sestoupit k malebnému náměstí Largo das Portas do Sol a vyhlídkové terase Miradouro de Santa Lucia. Veřejná studna Chafariz d ´el Rei se nachází na náměstí Largo do Terreiro do Trigo. Aby se předešlo vzájemným sporům mezi obyvateli, měli jednotlivé skupiny občanů, jako třeba otroci, mulati nebo námořníci, své kohoutky.

V Lisabonu můžete navštívit Národní muzeum dlaždic „Museu Nacional do Azulejo“, ve kterém jsou vystaveny nádherné ozdobné obrazy z dlaždic a také vysvětlen vývoj jejich výroby. Výroba malovaných a glazurovaných keramických kachlíků je považována za portugalské národní umění. K vidění je jich v muzeu celkem asi 12 tisíc, od barevných exemplářů z 15. století až po moderní kousky ve stylu art deco. Nejzajímavější je snad 40 metrů široké panoráma Lisabonu z roku 1730. Dalším významným lisabonským muzeem je Museu Calouste Gulbenkian, které je součástí nadace olejového magnáta, po kterém je také pojmenováno. Ten Portugalsku odkázal nádherná sochařská a výtvarná díla, které se zde vystavují a také sbírky nábytku, gobelínů, šperků, orientální keramiky a textilu.

Lisabonská čtvrť Baixa (Dolní čtvrť) byla vybudována po zemětřesení v roce 1755. Jsou zde pravoúhle uspořádané ulice tvořené měšťanskými domy s obchody. V centru této čtvrti je náměstí Praca do Comércio, které bylo postaveno přímo u moře, aby k němu mohly připlouvat lodě. Uprostřed náměstí se tyčí jezdecký pomník krále Josefa I. Stojí zde i budova hlavní pošty, před kterou byl roku 1908 zavražděn poslední portugalský král Karel I. Při procházce Lisabonem byste se neměli zapomenout zajít podívat na Vítězný oblouk na kterém je obraz významných osobností portugalských dějin.


Foto: Baixa - Praca do Comércio

Pěší zónou Rua Augusta dojdeme k náměstí Praca Dom Pedro IV., kterému nikdo neřekne jinak než Rossio. Kdysi se zde konaly býčí zápasy, a upalovali kacíři. Náměstí je obklopeno mnoha kavárnami, kde si můžete relativně levně dopřát pravé portugalské galao (káva s velkou porcí mléka) a tradiční bolas. U dalšího náměstí Praca dos Restauradores začíná 1,5 km dlouhá Avenida da Liberdade, která připomíná francouzskou Champs-Elysées a je olemována lesíky a fontánami.

Pro čtvrť Bareiro Alto (Horní čtvrť) jsou typické restaurace, noční podniky, bary a hospůdky, kde můžete slyšet hrát „fado“, což je oblíbený hudební žánr typický pro Lisabon. Lisabon je vyhlášeným městem hudby a svůj žánr si tady najde skutečně skoro každý. Z Baixy se do Bareiro Alto dostanete lanovkou Elevador da Glória, nebo výtahem Elevador Santa Justa z roku 1902, což je opravdu nezapomenutelný zážitek. Výtah byl postaven žákem Gustava Eiffela z tepaného železa a zdoben jemnou filigránskou prací. Dnes patří k nejvýstřednějším prvkům Baixy. Na vrcholku věže se nachází kavárna, ze které je nádherný výhled na Rossio a síť městských ulic. Ve čtvrti Barrio Alto se nachází řada velmi ceněných památek, k nimž patří například rozbořený karmelitánský kostel Igreja do Carmo připomínající zemětřesení z roku 1755. Dnes v něm sídlí archeologické muzeum. V Museu Nacional de Arte Antiga si můžete prohlédnout sbírku portugalského výtvarného umění. Sídlí v paláci ze 17. století, který byl původně postaven pro hrabata z Alvoru.

Dalším z nezapomenutelných zážitků v Lisabonu bude určitě jízda tramvají do čtvrti Belém. Právě odsud se v 15. století vyráženo za námořními objevy. Tento zlatý věk Lisabonu připomíná nevelká, ale o to více okouzlující věž Torre de Belém se spletenými lany a napodobeninami sítí vytesanými do kamene.  Byla postavena jako pevnost uprostřed řeky Tejo v letech 1515 – 1521. Věž byla výchozím bodem mořeplavců, kteří se vydávali na obchodní cesty. Je doplněna strážními věžemi v maurském stylu a její cimbuří mají tvar štítů.  Její gotický interiér v minulosti sloužil jako skladiště zbraní a vězení, je proto velmi strohý.

V této čtvrti stojí za návštěvu také nádherný klášter Mosteiro dos Jerónimos z 16. století, který nechal vybudovat Manuel I. Je postaven v unikátním portugalském architektonickém slohu, známém jako manuelský, klášter je snad nejlepší ukázkou tohoto stylu vůbec. V klášteře bývali pohřbíváni portugalští králové. Svou velkolepostí připomíná slavné období zámořských plaveb, kdy bylo Portugalsko velmocí.

Na okraji Lisabonu se tyčí obří postava Krista – Cristo Rei, která byla vytvořena v letech 1949 - 1959 podle známější sochy Cristo Redentor v brazilském Riu de Janeiro. Kristus zde s rozepjatými pažemi shlíží na Tejo a je dominantou celého města. Samotná socha je vysoká 28 metrů, ale stojí na obrovském podstavci, díky kterému se tyčí do výšky až 110 metrů. Na vrchol podstavce, do výšky 82 metrů se dostanete výtahem a po několika schodech. Tam se před vámi otevře nádherný výhled s Lisabonem jako na dlani.


Foto: Cristo Rei

Na okraji města je situována také nejnovější atrakce Lisabonu – park vystavěný u příležitosti světové výstavy World Expo 98, která přispěla velkým dílem k oživení upadajícího průmyslu v této oblasti. Návštěvníky nepřestává přitahovat Park národů svým jedinečným akváriem Oceanário de Lisboa, které patří k nejlepším na světě. Park se sice nachází stranou centra, ale je snadno dostupný metrem.

Až vás unaví toulání městem, vyrazte na lisabonské pláže. K těm nejznámějším patří Cascais. A když budete pokračovat z města ještě kousek na západ, dostanete se na Cabo da Roca, nejzápadnější výspu evropského kontinentu. Před vámi se pak otevře jen nekonečný Atlantik.

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Lisabon - Rossio
Porto - kde vzniklo portské
Ponte 25 de Abril
Azory - přelet nad jestřábími ostrovy
Fatima, město zázraků

Článek byl zobrazen 10 884 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko