Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Porto - kde vzniklo portské

Porto ležící na pobřeží Atlantského oceánu je druhým největším městem Portugalska. Město dalo jméno nejen celé zemi, ale také tradičnímu produktu, jakým je Portské víno. Víno se dodnes sváží po řece Duoro, stalo se hlavním vývozním artiklem a exportuje se do celého světa.

Porto se rozkládá v jedné z nejprůmyslovějších oblastí Portugalska u ústí řeky Douro. Kdysi zde existovalo římské dvojměsto Portu a Cale. Když došlo k jeho spojení, vznikl název Portucale, který používali Maurové. Již od dávných dob žije město převážně obchodem a rozhodující postavení měli vždy měšťané a obchodníci. Dnes v samotném Portu žije 420 tisíc obyvatel, celá aglomerace pak čítá 900 tisíc obyvatel.

Porto

Obchod s vínem má i dnes prvořadý význam pro hospodářský život Porta, zanedbatelný však není ani textilní, potravinářský a chemický průmysl, výroba keramiky, hutnictví a řemesla, zvláště pak klenotnictví. Portské víno je víno alkoholizované. Výrobci kdysi dávno začali přidávat do vína brandy, aby se nekazilo při dlouhých cestách po moři a přišli na to, že brandy zastavuje proces kvašení a vytváří sladkou příchuť, která se zráním v sudech prohlubuje. Za špičkový ročník je označen pouze ten, kdy je výjimečná úroda.

„Ruby“ je temně rudé portské s ovocnou příchutí, zatímco „tawny“ jsou směsi, které zrály v dubových sudech. Jedním druhem portského, který není příliš známý mimo Portugalsko, je bílé portské (porto branco), vyráběné z bílých odrůd révy vinné. Podává se jako aperitiv, ostatní výše zmíněné druhy se podávají po jídle. Na levém břehu Doura se nachází vinné sklepy Vila Nova de Gaia, v nichž dozrává toto proslulé portské víno. Mnohé z nich jsou dokonce přístupné veřejnosti.

Nejstarší památky pocházejí z doby římského impéria, ale největšího rozkvětu dosáhlo město až po narození krále Jindřicha Mořeplavce, kterému se podařilo navázat obchodní styky s Anglií a Flandrami. Starý přístav na Douru byl doplněn přístavem Leixoes na severu města, jehož vybudování umožnilo ve zvýšené míře přepravovat zboží.

Historické jádro města Ribeira, rozkládající se podél břehu řeky, bylo v roce 1996 přidáno na seznam kulturního dědictví UNESCO. Čtvrť je protkána spletí úzkých, klikatých uliček a stinných podloubí. Tato část města má nádhernou atmosféru, mnoho domů je však ve špatném stavu, proto prochází rekonstrukcí.

Panoramatu města vévodí katedrála založená ve 12. století, která však během 17. a 18. století prošla řadou stavebních přeměn. To zapříčinilo, že katedrála dnes postrádá jakýsi jednotný styl. Byla vystavěna na kopci Penaventosa, který byl podle archeologických nálezů osídlen již před 3 tisíci lety. Katedrála, neboli Sé dnes ční vysoko nad městem a stala se proto významným orientačním bodem. Jde o impozantní, ale poněkud hrozivou stavbu, který se může pochlubit několika ceněnými architektonickými prvky. Hlavní průčelí vymezené po stranách dvěma čtverhrannými věžemi s kupolemi je zdobeno románskou růžicí ze 13. století. K průčelí byl následně přistavěn ještě barokní portál, interiér chrámu byl také barokně přestavěn.

Porto

V jižní příčné lodi se nachází vchod do křížové chodby ze 14. století a Capely de Sao Vicente. Po půvabném schodišti z 18. století je možné se dostat do horních podlaží, která jsou vyzdobena obrazy z kachlíků „azulejos“ s náměty ze života Panny Marie a z Ovidiových Proměn. V hlavní lodi je mramorová křtitelnice, nesená dvěma postavami a na ní bronzový reliéf Ježíšova křtu od sochaře Teixeiry Lopese žijícího v letech 1866 až 1918.

V okolí katedrály se nacházejí nejrůznější památníky minulosti, například renesanční kostel Santa Clara s jednoduchou fasádou, ale honosným pozlaceným interiérem, nebo železniční nádraží Sao Bento z přelomu 19. a 20. století. Uvnitř něj můžete obdivovat množství azulejos od Jorgeho Colaca. Nádraží se stalo technickou a uměleckou atrakcí města. Pod katedrálou se rozkládá hustě obydlená čtvrť Barredo, která se od středověku prakticky nezměnila. Jsou zde schovaná malá náměstíčka, křivolaké uličky, renesanční jezuitský kostel Igreja dos Grilos či muzeum portugalského básníka Guerry Junqueira. Náměstí před katedrálou je ohraničeno biskupským palácem z 18. století

Centrem města je náměstí Svobody - Praca de Liberdade, na kterém stojí radnice se 70 metrů vysokou zvonicí. Podél něj se táhne Avenida dos Aliados, kde najdete banky, úřady, obchody a občerstvovací zařízení. Za návštěvu stojí nedaleká burza Bolhao z 12. století a Arabský sál, který je napodobeninou španělské Alhambry. Sál má oválný půdorys a je vyzdoben vitrážemi, arabeskami a zlaceným štukem. Nejstarší stavbou ve městě je skromný románský kostelík Igreja Romanica de Cedofeita z 12. století. Údajně byl vystavěn na místě, kde v 6. století sv. Martin obrátil na křesťanskou víru krále germánského kmene Theodomira.

Porto

Dominantou Porta je kostel s věží Igreja dos Cléricos, který je dobře vidět snad ze všech míst ve městě. Kostel s oválným interiérem vznikl v 18. století a byl prvním svého druhu v zemi. Věž Torre dos Cléricos postavená v letech 1756 – 1763, patří s výškou 75 metrů k nejvyšším v Portugalsku. Pokud se chcete pokochat výhledem z jejího vršku, budete muset zdolat 240 schodů, ta námaha však za to stojí. Historii města mapuje Muzeum sakrálního umění a archeologie v budově kláštera Cvrčků ze 17. století. Vystavuje uměleckohistorické předměty z období mezi 12. a 19. stoletím, liturgické předměty, skleněné výrobky a mince. Veřejná knihovna v Portu vlastní asi 400 000 svazků, mezi nimiž je přes 1 000 rukopisů z 16. století - mnohé z nich se zabývají zámořskými objevy. V Portu se nachází také stará univerzita, několik parků a zahrad se vzácnými dřevinami.

Město je zajímavé konstrukcí mostů přes řeku Duoro. Celokovový železniční most Ponte de Dona Maria z roku 1877 je dílem Francouze Gustava Eiffela, silniční most Ponte de Dom Luis I. z roku 1886 je originální umístěním dvou vozovek nad sebou, je tedy dvoupatrový. Vpravo od něj jsou vidět zbytky hradeb ze 14. století. Třetím mostem je Arrábidský most z roku 1963, který se pne přes řeku v délce 270 metrů v jednom oblouku. Přes most dnes vede dálnice.

- jap -

Předchozí články z Portugalska:
Ponte 25 de Abril
Azory - přelet nad jestřábími ostrovy
Fatima, město zázraků
Portugalská Leiria
Alcobaca - monumentální gotická krása

Článek byl zobrazen 21 790 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko