Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tomar, sídlo Kristových rytířů

V oblasti středního Portugalska, se v regionu Estremadura, nachází jedno z nejpozoruhodnějších měst v zemi. Tomar je známý jako sídlo Kristových rytířů, kteří zde po sobě zanechali nádherný renesanční kostelní komplex. Město bylo kdysi významným centrem organizování objevných cest, financovaných tímto řádem.

Tomar leží asi 34 km od Fátimy a protéká jím řeka Nabão. Založil jej první velmistr řádu templářských rytířů jménem Gualdim Pais. Od roku 1159 tu sídlili příslušníci řádu templářů, kteří se značnou měrou zasloužili o vítězství nad Maury v bitvě u Santarému. S papežským zákazem mocného řádu v roce 1314 se král Dinis šikovně vyrovnal tak, že z něj v Portugalsku formálně udělal řád Kristových rytířů, nicméně jej přímo podřídil královskému domu. Obrovské pozemkové vlastnictví získané při správě zámořských provincií a v koloniích vybírané desátky z něj udělaly nejbohatší řád křesťanského světa.


Městu dominuje hrad Convento do Cristo založený roku 1162 velmistrem portugalských templářů. Stavba hradu trvala neuvěřitelných 500 let a stavěl se ve čtyřech etapách. Jako první byla postavena pevnost s věží Torre de Menagem a hradbami a také část kostelního komplexu. Za Jindřicha Mořeplavce, velmistra řádu od roku 1418, byly vystavěny křížové chodby (ambity).  Na začátku 16. století se dostavěla západní část kostela Kristových rytířů, která je připojena k původnímu templářskému kostelu. Největších změn se klášter dočkal za vlády Jana III. Architekti Joao Castilho a Diogo de Arruda zpodobnili kostel a křížové chodby s oslnivou manuelskou výzdobou, dosahující vrcholu v okně na západní fasádě kostela. Zdejší manuelské okno se stalo bezkonkurenčně nejtypičtějším obrazem města a jeho vyobrazení najdete snad na všech pohledech z Tomaru.

Klášter Kristova řádu je dnes zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Má symbolický půdorys, sedm rajských dvorů a jeho jádrem je templářská oratoř Charola dos Templários ze 12. století. Její výzdoba, která svědčí o tehdejším bohatství města, vás doslova ohromí. Spatříte velmi pěkně zrestaurované obrazy, fresky a zlacené sochy umístěné pod byzantskou kopulí. V zalesněném kopci na polovině cesty ke Convento de Cristo stojí Nossa Senhora da Conceição – hezká malá renesanční bazilika z 16. století, postavena ve stylu italské renesance. Jejím architektem byl zřejmě Francisco de Holanda pracující pro krále Jana III.

Staré město se rozkládá přímo pod hradem a v jeho blízkosti se nachází městský park Parque do Mouchão s mohutným mlýnským kolem, které pohání proud řeky. Centrum městečka je protnuto sítí úzkých uliček. Rušnou nákupní zónou Rua Serpa Pinto se dostanete ke gotickému kostelu São João Baptista, který se tyčí na náměstí Praça da República. Tento kostel z 15. století se pyšní překrásným manuelským portálem a osmibokou věží. Uvnitř ukrývá kamennou kazatelnu a obrazy z 16. století, mezi nimiž je i „Poslední večeře“ od Gregória Lopese. Na prostranství před kostelem se co dva nebo tři roky v červenci pořádá okázalá Festa dos Tabuleiros. Tato slavnost má pohanský původ, dívky v bílém při ní nosí na hlavách mísy s chlebem a květinami.

V Tomaru si můžete prohlédnout také jednu z nejstarších synagog v Portugalsku. Pochází z let 1430 – 1460 a je doplněna čtyřmi vysokými pilíři a valenou klenbou. Poslední bohoslužba v ní proběhla v roce 1497, v témže roce pak král Manuel I. vypověděl ze země všechny Židy, kteří odmítali přejít na křesťanskou víru. Dnes v synagoze sídlí židovské muzeum – Museu Luso-Hebraico de Abraham Zacuto. Bylo pojmenováno po významném židovském matematikovi a astronomovi 15. století.

Na jihu města stojí kostel São Francisco ze 17. století, jehož klášterní chodbu zabírá Museu dos Fósforos – Muzeum sirek. Toto muzeum se právem pyšní největší sbírkou sirek v Evropě, uchovává více než 43 tisíc krabiček zápalek ze 104 zemí světa. Dalším zajímavým kostelem je Santa Maria do Olival postavený ve 13. století, pro nějž je charakteristická třípatrová zvonice. Uvnitř jsou uloženy hroby velmistra Gualdima Paise a dalších templářských mistrů.

Na severu Tomaru se u mostu Ponte Velha, který byl postaven v 15. století, nachází kaple Capela de Santa Iria. Tato renesanční kaple údajně stojí na místě, kde byla v 7. století umučena svatá Iria. Od kaple se příjemnou procházkou dostanete k osmiboké Ermidě de São Gregório z 16. století, která se chlubí dekorovaným manuelským vchodem. Po dlouhém schodišti se poté můžete dostat ještě ke kapli Nossa Senhora da Piedade ze století sedmnáctého.

- jap -
Fotky: Javier Habladorcito

Předchozí články z Portugalska:
Coimbra – pokladnice historie
Setúbal
Guimarães – rodiště prvního krále
Sesimbra
Palácio de Mafra

Článek byl zobrazen 10 641 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko